<< Terug naar hoofdmenu 

 

De voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen De Vlaamse Overheid wil dat elke Vlaming tegen 2020 in een energiezuinige woning leeft. Een van de oplossingen om dat te bereiken zijn zonnepanelen. Er zijn veel voordelen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Natuurlijk is het een flinke investering, maar dat is eenmalig. Na de investering heeft u alleen nog maar voordelen van de zonnepanelen. Enkele voordelen staan hieronder uitgeschreven.

 voordelen van zonnepanelen

1. Goed voor het milieu

Een zonnepaneel zorg voor schone energie en is 100% duurzaam. In tegenstelling tot andere energiebronnen zorgen zonnepanelen niet voor Co2-uitstoot, dus werk je op deze manier mee aan een beter en schoner milieu. 

 2. Energiekosten gaan omlaag

Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, wekken ze direct stroom op. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 9 tot 11 jaar. Als u subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen, dan heeft u de zonnepanelen al eerder terugverdiend.

 3. Lange levensduur

Zonnepanelen zijn een goede investering mede doordat de levensduur van zonnepanelen wel 25 tot 30 jaar kan zijn. Een van de redenen hiervoor is dat er geen bewegende onderdelen aan een zonnepaneel zitten zodat er geen mechanische slijtage plaatsvindt. 

 4. Weinig tot geen onderhoud

Een ander voordeel aan zonnepanelen is dat ze bijna geen onderhoud nodig hebben. Het enige dat belangrijk is, is dat het oppervlak van de zonnepanelen schoon blijft. Op deze manier lijdt de opbrengst er niet onder. Na een droge periode kunnen de zonnepanelen dof worden, maar na een regenbui zijn ze over het algemeen weer schoon genoeg voor optimale opbrengst. 

 5. Uw woning stijgt in waarde

Het huis voldoet dankzij de zonnepanelen aan hogere eisen in de woningmarkt. Ook zorgen ze voor lagere maandlasten, waardoor de woning meer in trek raakt wanneer u later wellicht zou willen verhuizen.  Wat betreft verhuizen, zonnepanelen kunt u ook gewoon mee verhuizen, als de nieuwe bewoners van uw woning geen behoefte hebben aan zonnepanelen. Deze zijn niet gebonden aan een woning. 

 6. Overal toepasbaar met licht

Omdat de zon overal op schijnt kun je op genoeg andere plaatsen een zonnepaneel installeren. Niet alleen uw woning is geschikt, maar ook bijvoorbeeld caravans, straatverlichting, boten, tuinhuisjes e.d. Uiteraard is een goede plaatsing wel essentieel voor een goede opbrengst. Zonnepanelen gericht op het zuiden met een hellingshoek van 36 procent brengen het meeste op.

 7. Installatie zonder vergunning

Als laatste voordeel benoemen we het feit dat zonnepanelen zonder vergunning geïnstalleerd mogen worden. Als u in een momentenpand woont, of uw woning aan een bepaald uiterlijk moet voldoen, kunt u bij uw lokale gemeente terecht met vragen over eventuele beperkingen.

 

Bron: bouwenenwonen.net