facebook

Wat is BEN?

In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa bijna-energieneutraal zijn.

Dat is een gevolg van de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen, afgekort als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Die stelt: “Bijna-energieneutraal gebouw: gebouw met een zeer hoge energieprestatie.

De dichtbij nul liggende of zeer lage hoeveelheid energie die is vereist, dient in zeer aanzienlijke mate te worden geleverd uit hernieuwbare bronnen, en dient energie die ter plaatse of dichtbij uit hernieuwbare bronnen wordt geproduceerd te bevatten.”

Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit groene energiebronnen.

Bouwplannen? Bouw nu al BEN! Bijna-Energieneutraal

Bouwen, kortweg BEN-bouwen is de toekomst. Maar je hoeft niet tot 2021 te wachten om BEN te bouwen. Met de huidige technologieën is dat nu al perfect mogelijk. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen lonen direct en betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Wie nu BEN bouwt, wordt bovendien nog eens extra beloond. Voor een woning met een E-peil ≤ 30 voorziet de Vlaamse overheid via de netbeheerder een premie, je krijgt 100% korting op de onroerende voorheffing, en sommige banken geven je een extra voordelig bouwkrediet. En last but not least: een BEN-woning is op energetisch vlak het neusje van de zalm. Dit vertaalt zich gegarandeerd in een meerwaarde van je woning. Nu al BEN-bouwen heeft niets dan voordelen: een beter comfort door minder warmteverlies en minder tocht een zeer lage energiefactuur kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen je woning voldoet nu al aan de toekomstige normen en behoudt zijn waarde ook na 2020 je helpt de klimaatverandering tegen te gaan

 

 

Bron: www.iedereenben.be