facebook

BEN woning

Vanaf 2021 zullen woningen volgens nog strengere normen gebouwd moeten worden. Deze normen worden opgetrokken als het gaat over nieuwbouw en renovatie.
Een woning mag als BEN-woning beschouwd worden als er bijna geen energie verbruik is. BEN staat dan ook voor Bijna Energie Neutraal.

Wat is een BEN woning?

Een woning mag bijna geen energie verbruiken tijdens het verwarmen, ventileren afkoelen en opwarmen. Alle zaken die belangrijk zijn in een huis, jouw thuis. Als er toch energie nodig is, dan moet die uit een groene energiebron gehaald worden.
Het E-peil van een BEN-woning of BEN-appartement moet E30 of lager zijn, voldoen aan de EPB eisen voor thermische isolatie en netto energiebehoefte voor verwarming, ventilatie en hernieuwbare energie.

 

Welke voordelen heeft een BEN woning?

Het spreekt voor zich dat je met een BEN woning enkele voordelen zal verkrijgen. Er moet een hoger comfort bereikt worden door minder energieverlies. Dat zal zich vertalen in een lager maandbedrag op de energiefactuur. Jouw woning wordt minder afhankelijk van fossiele brandstoffen waardoor je minder impact hebt op het milieu. Klimaatverandering is een hot topic dezer dagen, dus als jij ook daar je steentje aan kan bijdragen is dat mooi meegenomen.

 

Nu al aan het bouwen?

Ook al zal pas tegen 2021 de Europese richtlijn ingaan, het is wel mogelijk om vandaag al een woning te bouwen volgens de BEN normen. Je wordt er zelfs voor beloond. Elke woning met een E-peil lager dan 30 krijgt een premie. Als het E-peil tussen de 20 en 30 is dan krijg je 50 procent korting op de onroerende voorheffing en dat gedurende 5 jaar.
Er zijn zelfs banken die een interessant bouwkrediet geven als je besluit om te bouwen volgens de BEN normen.
Denk je eraan om de woning binnen enkele jaren terug te verkopen, dan zal een BEN woning een interessant onderhandeltopic worden.
Op de website van het Vlaams energieagentschap is een lijst te bekijken van alle eisen waaraan een BEN woning moet voldoen.

 

Kostprijs BEN woning

Het spreekt voor zich dat een BEN woning bouwen heel wat meer kost dan een gewone nieuwbouw. Er komen meer kosten voor isolatie, luchtdichtheid, voorzien van hernieuwbare energie en dergelijke meer. De totaalprijs van een woning hangt altijd af van jouw wensen en budget. Ook locatie, materialen en de partners waarmee je samenwerkt spelen hun rol op de kostprijs.Het is wel zo dat de meerkosten gecompenseerd zal worden door de besparing op de energiefactuur. Denk maar aan de verwarming die minder zal moeten draaien. Door de isolatie wordt de warmte veel beter in huis gehouden tijdens de winter.

 

BEN woning subsidies

Ga je graag na of je in aanmerking komt voor subsidies, surf naar energiesparen.be voor meer informatie.