facebook

7 zaken waar je op moet letten bij dakisolatie

Wie een nieuwbouwwoning laat plaatsen, moet met veel zaken rekening houden, zoals dakisolatie. Doe je hiervoor een beroep op een bouwfirma (zoals BCA), dan kan je op beide oren slapen. Wil je toch nog even een check doen? Dan geven we je alvast een checklist mee.

Voorzie geen luchtspouw tussen isolatie en onderdak

Een dak is niet luchtdicht aan de buitenzijde. Als je dus een luchtspouw tussen de isolatie en het onderdak voorziet, krijg je verliezen door convectie en luchtstroming van buitenaf. Bovendien creëer je een groter risico op condensatie achter de isolatie doordat er meer buitenlucht (vooral kou en vocht in de winter) bij de constructie kan. Wil je dit vermijden?
Vul de ruimte in het dak volledig met isolatie.
Zorg dat het dak aan de buitenzijde winddicht is.
Creëer een goede dampdichtheid aan de binnenzijde van het dak.

Vermijd koudebruggen langs de isolatiemantel

We doen dit door ervoor te zorgen dat de isolatiemantel zo doorlopend mogelijk is. Wat bedoelen we hiermee? Je moet ervoor zorgen dat de dakisolatie aansluit op de muurisolatie of dat die elkaar zelfs overlappen. Kit of tape doet hier wonderen. We mogen hier uiteraard de elektrische leidingen of inbouwdozen niet vergeten.

Druk de isolatie niet samen

Isolatie werkt het best als het zijn vorm behoudt. Het heeft dus geen zin om bijvoorbeeld een isolatiedeken van 16 cm dik in een framewerk van 12 cm hoog te proppen.

 

Teveel isoleren bestaat niet

Je kan nooit overisoleren. Heeft iemand je verteld dat te veel isolatie schimmel veroorzaakt? Wij vertellen je het tegendeel: schimmel en condensatie ontstaan net doordat er te weinig isolatie voorzien is, de isolatie te dun is of doordat die niet correct geplaatst is.

Gebruik de juiste materialen voor lucht- en dampdichtheid

Een geïsoleerd dak dat helt, moet winddicht zijn aan de buitenzijde en lucht- en dampdicht aan de binnenzijde. Het komt er hier op aan om de juiste materialen te gebruiken:
Onderdak (dampopen + winddicht) = folies, platen
Dampscherm (damp- + luchtdicht) = aangepaste tapes in de naden, kit aan de randen

Slechte isolatiematerialen bestaan niet

Alles draait om hoe en waar je ze plaatst. Enkele belangrijke kenmerken:

  • Hoogste isolatiewaarde per cm dikte
  • Gemakkelijke plaatsing
  • Vochtgevoeligheid
  • Brandveiligheid
  • Akoestische isolatiewaarde
  • Duurzaamheid op lange termijn

Je isoleert maar één keer dus doe het meteen goed

Wie aan de slag gaat met een bouwfirma, kan er op vertrouwen dat het isoleren van een dak vakkundig en correct gebeurt. Maar het kan nooit kwaad om je eens extra te informeren over de manier van werken. Je krijgt meer inzicht in de opbouw van je woning en ondervindt onmiddellijk de mate van expertise van het bedrijf aan wie je de bouw van je droomwoning toevertrouwt.