facebook

Huis bouwen?

Een huis bouwen in België is niets nieuws. We zitten met een baksteen in de maag en willen dan ook een nieuwe woning met alle onze wensen in.

Wat kost een huis bouwen? Om hier een goed beeld over te krijgen moet je verschillende mensen spreken. De oppervlakte van de woning, de architect, aannemer en de keuze van de materialen spelen hier een grote rol in. Ook het bedrag dat je kan lenen in een bank speelt mee.

Hoeveel kost een huis bouwen?

De vraag die iedereen zicht stelt. Het eerste wat je moet weten is dat de prijs van die ene woning niet jouw prijs zal zijn. Er zijn heel wat publicaties, fora en websites waar prijzen op vermeld staan. Maar zijn die prijzen actueel of volledig? Als het enkel om materialen en werkuren gaat, dan niet. Want de kosten voor een architect komen er bijvoorbeeld ook nog bij. Lees dus alles volledig en neem bedragen met een korreltje zout.

Huis bouwen? Werk in fases!

Een goede voorbereiding is al de helft van het werk. Een belangrijke factor bij de bouw van een woning is het financiële aspect. Hoeveel eigen middelen zijn er en hoeveel wil je lenen. Wat is de looncapaciteit van beide partners, zijn er familieleden die financieel willen helpen, wat is de winst van de verkoop van een huidige woning?

Voor een woning met laag energieverbruik en zonder buiteninrichting is de gemiddelde prijs rond de 1150 euro per vierkante meter. Hier komt nog BTW overheen en de kosten voor een architect.

Zowel bij het kopen van een bestaande woning als bouwen van een nieuwe woning is locatie het nummer 1 criteria van alle koper. Om een nieuwbouw te plaatsen heb je dus de ideale bouwgrond nodig. De aankoop hiervan neemt vaak ook een grote hap uit het budget. De ligging van de bouwgrond zal verschillen van gemeente tot gemeente. In een grootstad zullen de prijzen hoger liggen dan aan de rand van een gemeente.

De architect zal de woning ontwerpen, op basis van jouw wensen en verwachtingen. Hier kan je alle ideeën loslaten en de architect met een ontwerp laten komen. Op basis van die ontwerpen zullen er zaken geschrapt worden, maar ook mogelijkheden waar je niet aan denkt zullen er bijkomen. Zijn er nog extra bouwvergunningen nodig, dan zal de architect je hierop wijzen en de aanvraag indienen.

 

Huis bouwen prijs

Nu kan er gestart worden aan de bouw van je huis. De ruwbouw neemt vaak 50 tot 70 % in van het totale budget. Deze werken omvat het uitgraven van de bouwput voor funderingen en het opbouwen van metsel en – voegwerken.

De bouw zal gebeuren volgens de gemaakte afspraken met de architect.

De oplevering zelf kan je vaak ook kiezen. In welke staat moet de bouwheer het huis afwerken? Volledig ingericht met afgewerkte muren, keuken, badkamer… Of werk jij alles zelf af?

In deze fase kan je ook zichtbare gebreken melden zodat deze nog aangepast kunnen worden.