facebook
Betaalbaar bouwen

Betaalbaar bouwen

We dromen allemaal van een eigen huis dat er volledig naar onze persoonlijke voorkeur uitziet. Voor velen onder ons, blijft dit helaas bij een droom omwille van de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. De grondprijzen stijgen elk jaar en ook de bouwmaterialen blijven niet achter. Toch is het, óók met een klein budget, mogelijk om je eigen stekje te bouwen. Lees hieronder hoe betaalbaar bouwen in zijn werk gaat!

Hoe kan je goedkoop bouwen?

Kwalitatief bouwen met een beperkt budget, lijkt voor velen, een erg moeilijke opdracht. Desondanks, is dit perfect realiseerbaar. Je dient enkel rekening te houden met de volgende factoren om je bouwkosten zoveel mogelijk te drukken.

  • Wees tevreden met een eenvoudige, relatief kleine, constructie: Vermijd ingewikkelde bouwconstructies met uivormige ramen, torentjes op het dak, drie verschillende soorten stenen… enzovoort. Ga in plaats daarvan voor een standaardconstructie. Een klein, simpel huis bespaart je een hoop geld zowel tijdens de constructie, als tijdens het bewonen.
  • Vergelijk meerdere aannemers: Ga het prijsverschil na bij verschillende aannemers alvorens over te gaan tot een aankoop.
  • Betaalbare afwerking: Vergelijk de prijzen tussen meerdere loodgieters, schilders, meubelzaken…enzovoort om naast betaalbaar bouwen, ook te genieten van een betaalbaar interieur.

Al deze factoren in acht moeten nemen, kan een erg moeizaam en tijdrovend proces zijn, vooral als je hier geen ervaring mee hebt. Daarom is het raadzaam dit aan vakmensen over te laten. Een totaalaannemer kan je hier een aardig handje bij helpen.

Voordelen van een totaalaannemer

  • Vaste prijs: Een totaalaannemer draagt op een positieve manier bij aan “goedkoop bouwen” omdat ze steeds met vaste prijzen werken. Onverwachte kosten, zoals het trekken van extra elektriciteitskabels bijvoorbeeld, zijn uit den boze.
  • Volledige opvolging: Totaalaannemers zijn gespecialiseerd in kwalitatief bouwen van A tot Z. Je hoeft zelf niet achter de elektricien of achter de timmerman aan te lopen om een bepaalde klus gedaan te krijgen. De sleutel-op-de-deur-firma ontfermt zich over alles, van aan de ruwbouw tot aan het allerlaatste decoratief detail. Met al je vragen, kan je simpelweg bij één en dezelfde aannemer terecht.
  • Korte bouwtermijn: Sleutel-op-de-deur-firma’s verbinden zich ertoe, het volledige project, binnen een vrij korte tijdspanne klaar te hebben. Zo kan jij sneller genieten van jouw spiksplinternieuwe woning!
  • Toepassing van de wet Breyne: De wet Breyne biedt een uitgebreide bescherming aan alle (kandidaat-)bouwers die
een woning willen laten bouwen, aan diegenen die een te bouwen woning kopen en aan hen die een woning waarvan de aanbouw reeds gestart is, kopen. Deze wet is van toepassing op sleutel-op-de-deurcontracten. In deze wet zijn o.a. de volgende zaken bepaald: het te betalen voorschot mag maximaal 5% van het totaalbedrag bedragen, duidelijke omschrijvingen i.v.m. de aansprakelijkheid, financiële garanties indien de totaalaannemer failliet verklaard zou worden… enzovoort.
  • Tienjarige aansprakelijkheid: We weten allemaal dat de meerderheid van de woninggebreken, meestal pas jaren later, tevoorschijn komen. Als je beroep doet op een totaalaannemer, kan deze gedurende tien jaar verantwoordelijk gehouden worden. Wel dient er uiteraard nagegaan te worden of de fout daadwerkelijk veroorzaakt is door de bouwfirma.
  • Budgetvriendelijk bouwen is dus wél mogelijk, vooral wanneer je voor het sleutel-op-de-deur principe kiest!