facebook

Waar op letten bij afsluiten van een woonkrediet

De aankoop van een woning is wellicht een van de grootste aankopen in je leven.

{jcomments off} Het aangaan van een woonkrediet bij de juiste bank is hierbij zeer bepalend. Momenteel kunnen we genieten van zeer lage rentevoeten maar toch kunnen enkele tienden van een procent grote verschillen veroorzaken.

Op welke manier en waar moet je op letten in je zoektocht naar het beste woonkrediet?

Ga je alle banken afschuimen of ga je onderhandelen bij je eigen bank en het aanbod van andere banken tegen hen uitspelen om het beste tarief te krijgen?

In ieder geval is het een behoorlijk intensieve zoektocht en daarenboven heb je geen garantie daadwerkelijk de meest voordelige formule gekozen te hebben. Er zijn namelijk heel wat andere factoren buiten de rentevoet die mee het totale kostenplaatje bepalen.

Enkele niet-onbelangrijke zaken waarbij je best rekening houdt :

Het totale kostenplaatje

Staar je niet blind op de rentevoet, maar vraag ook na welke extra voorwaarden de bank oplegt. Vaak wordt gevraagd om een dure schuldsaldo, brandverzekering af te sluiten. Een rekening te openen, loondomiciliering, enz… Dergelijke kosten kunnen tot 40% oplopen.

Opgelet voor boetes en dure nevenproducten

Maar al te vaak bieden banken een mooie rentevoet aan, lager dan gangbaar, maar hangt dit onlosmakelijk vast aan dure verzekeringen. Wanneer je dit pas te laat realiseert en deze dure verzekering wilt opzeggen in ruil voor meer interessante formules, hangt daar meestal een duur prijskaartje aan vast. Vaak verlies je dan je voordelige rentevoet.

Vraag dus op voorhand naar alle risico’s verbonden met het woonkrediet. De nieuwe wet Peeters laat het gebruik van de gebundelde verkoop – aan het krediet gelinkte nevenproducten – nog steeds toe.
Niettegenstaande de nieuwe wet van Kris Peeters (01/01/2016) , verplicht de kredietgevers om de volledige kostprijs van een krediet aan de consumenten mee te delen en ze moeten hen ook wijzen op de eraan verbonden risico’s. Die verplichte informatie komt meestal te laat, wanneer de bank een krediet aanbiedt. Je bent op dat moment al op een punt gekomen waar je moeten betalen, want een dergelijk kredietaanbod is niet gratis.